mh_banner
5 6 7 8 9 10

結婚是兩家人的結合,大家在不同環境成長,一定有很多「不同」的時侯,想要做到「和而不同」,氹得外父外母/老爺奶奶開開心心,甚至透過婚禮去修補家人關係,各位準新人有沒有相關經驗同大家分享吓呢?

經過幾個月的過去,小編收到好多好有心思的回應,係愛呀!當中小編揀了12個小故事,大家一齊睇吓丫!

familyfb9

Shell & Peanut 幽默的韓國鬼臉面膜

我和他的家庭背景有很大的「不同」,兩個家庭的生活習慣可以以天同地來形容, 但女人無論經歷什麼, 去到那個歲數都是貪靚的, 我取悅奶奶的方式是以分享著衫心得, 美顏護膚品來跟她打開溝通的橋樑, 當然要時不時由心稱讚「奶奶你今日好靚好年輕呀」, 奶奶聽到心花怒放, 一定對你印象加分。記得有次我轉送一塊韓國鬼臉面膜給她, 奶奶問我:「哇, 塊面膜咁既鬼樣既?」我:「係呀, 你敷上去就會變左咁既樣」奶奶:「下, 咁我個樣幾時先變番正常呀??」哈哈哈哈, 其實很久沒有人跟奶奶扮靚了. 說到底, 兩家人要「和而不同」最重要是彼此尊重, 父母對子女一定有愛的, 每一個出發點都是為子女著想, 只是表達方式會因為長大環境而彼此不同, 只要真心愛對方, 尊重彼此的生活方式, 一定能做到「和而不同」。

5 6 7 8 9 10

TEXT / CATHERINE HO
PHOTO / KENNETH LAM/ CATHERINE HO

scrollTopIcon

Mobile Web    facebook    instagram

Audace Logo
©2021 •AUDACE INTERNATIONAL FAIRS LTD.